Hymyillen ja naurahdellen luen kirjan
tarinoita jouluisesta ähkystä. Sitähän se on. Ruokaa on
normaalista verraten ihan älyttömiä määriä. Eri lajikkeitakin
on tusinan verran. Muina aikoina (kuin jouluna) lautaselle laitetaan
perunat ja kastike ja siinä se. Jouluna jo pelkästään
alkupalavaihtoehtoja on puoli tusinaa, ruokaa haetaan monessa erässä
ja syödään vaikka napa paukkuu eikä vetoketjua saa enää kiinni.
Kaikkea pitää maistaa ja samat herkut pitää löytyä pöydästä
joka joulu. Minä haluan ainakin vaalia perinteitä ja joulu on
pilalla jos en saa kinkkua ja rosollia ja laatikoita ja herneitä ja
kraavilohta ja...
Tuo rosolli eli salla on muuten aika
jännä juttu. Missään en ole vielä törmännyt sellaiseen
reseptiin, jota meillä tehdään ja syödään, ja minulle se on se
oikea kaava. Meillä rosolliin ei tule perunaa, eikä suolakurkkua,
eikä omenaakaan. Kotona on aina tehty sallaa sekoittamalla
punajuuriin, porkkanoihin ja sipuliin suolasilakoita. Ja salla
maustetaan etikan, sokerin, suolan ja mustapippurin seoksella. Ja
mustapippuria ja silakoita pitää olla paljon!
Armas aika – intohimona joulu
-kirjassa todellakin näkyy kirjan tekijöiden intohimo. Se näkyy
resepteissä ja teksteissä. Asiaan on paneuduttu oikein kunnolla.
Resepteihin on haettu perinteiden kylkipojaksi uutta twistiä
maailmalta.
Kirjassa joulun vietto alkaa jo
marraskuussa. 'Aattoa koko marraskuu'. Silloin aloitetaan
joulupuuhastelut askarteluin, jouluvaloin ja koristeluin. Ja pitäähän
sitä puuhastelujen välissä myös syödäkin joten joukkoon on
lisätty yksinkertaisia ruokaohjeita joulunaposteluun. Näistä
esimerkkinä vesirinkelit eri täyttein, tuorehernekeitto, maustetut
popkornit ja herkullisennäköiset maustemuffinsit.
Sitten päästäänkin jouluruokien
pariin. Puurot, leivät, salaatit, kasvisruoat, liha- ja kalaruoat,
jälkiruoat, leivonnaiset, karkit ja juomat. Huh. Ja ei unohdeta
rääppiäisiä.
Perinteisten reseptien lisäksi löytyy
makuja maailmalta. Munakoisosatsivi, sienijuulienne, punainen
tsatsiki. Tuttujen silliherkkujen lisäksi löytyy mm.
wasabilohirullan ja mantelikalan ohjeet. Kuha á la Walewska,
tryffelikastike kalalle, nieriä ja beurre blanc.
Liharuoissa maistellaan sherryistä
maksapateeta, kastanjakalkkunaa, calypso-maustettua possua ja
hedelmäankkaa. Ja jos vatsassa on vielä tilaa jälkiruoille, niin
tarjolla olisi punaiset crepet rommilla, kotijäätelöä ja
glögipäärynöitä, Lähi-idän hunajakakkua,
omenapersimonpaistosta, kirsikka-sacheria . Ja sitten vielä päälle
vähän makeisia. Karpalofudget, kettukarkit, manteliturrot ja
suklaatryffelit. Kyytipojaksi appelsiiniglögiä, chilikaakaota,
joulusimaa ja coquito eli puertoricolaista joulutotia. Nom nom, tämän
jälkeen ei kyllä jaksa jalkaa nostaa.
Kirja on kaunis tummanpuhuvine kuvineen
ja kivoine tarinoineen. Kirjan tekijöitä on kolme, teksteistä
vastaa Antti Kauppinen, kauneudesta Paavo Halonen ja kuvista Ulla
Kokki. Kirjan on kustantanut Schildts & Söderströms, 2015
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti